Jakie płytki wybrać do kuchni?

Jakie płytki wybrać do kuchni?

Kuchnia zdecydowanie jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu, mieszkaniu, a nawet i w biurze, bowiem spędzamy w niej naprawdę bardzo dużo czasu, dlatego nie powinniśmy oszczędzać na jej wykonaniu oraz urządzaniu. W trakcie jej aranżacji, jedną z pierwszych decyzji, jaką będziemy musieli podjąć jest oczywiście wybór kafli. Jak wybrać i zakupić właściwe płytki kuchenne i na jakie parametry zwrócić uwagę?

Jakie parametry płytek kuchennych są ważne?

Kuchnia, jak już wspomnieliśmy wcześniej, jest pomieszczeniem często używanym przez domowników, ale także pomieszczeniem służącym do przygotowania oraz spożywania posiłków, dlatego o wiele bardziej niż inne pomieszczenia w naszym domu czy mieszkaniu narażona jest na zabrudzenia oraz uszkodzenia mechaniczne. Wszystko to sprawia, że oczywiście poza estetyką płytek, konieczne jest bliższe zapoznanie się z tak ważnymi parametrami jakimi są: klasa ścieralności oraz jakości, antypoślizgowość, odporność na wodę i wilgoć oraz wytrzymałość na zginanie.

Płytka drewnopodobna 15×90 800-108

Płytki kuchenne – klasa jakości i ścieralności

W świecie płytek ceramicznych istnieją dwie klasy jakości – pierwsza i druga. Jeżeli mowa o pierwszej klasie, to zaliczamy do niej płytki, które nie posiadają uszkodzeń, zarysowań, natomiast ich struktura jest prosta i bez skaz. Jeżeli natomiast płytki posiadają jakiekolwiek skazy, mankamenty kolorystyczne, delikatne uszkodzenia bądź materiał nie do końca jest wytrzymały wówczas te płytki zaliczają się do klasy drugiej. Klasa ścieralności jest jednym z istotniejszych parametrów, na jaki musimy zwrócić uwagę podczas wybierania płytek ceramicznych, a oznaczona jest ona norma PEI. To właśnie ten parametr określa, czy płytki ceramiczne nadają się do kuchni bądź łazienki. Parametr PEI dzielone są na 5 rodzajów: PEI 1, PEI 2, PEI 3, PEI 4 i PEI 5.

Płytka wielkoformatowa 138-002

Płytki kuchenne – porowatość, antypoślizgowość oraz wytrzymałość na zginanie

Porowatość to kolejny bardzo ważny parametr techniczny w przypadku płytek kuchennych, ponieważ informuje on o zdolności do pochłaniania wody. Porowatość, zwana także nasiąkliwością, oznaczana jest symbolem E. W zależności od pochłaniania wody nasiąkliwość może być na poziomie 3% – czyli niska, średnia, która lokowana jest na poziomie 6% oraz wysoka na poziomie 10%. Na opakowaniach płytek ceramicznych znajdziemy również oznaczenie R. To nic innego, jak jednostka, która określa antypoślizgowość. Na podłogę do kuchni powinniśmy zastosować płytki z oznaczeniem R8. Płytki są antypoślizgowe dzięki reliefom oraz ryflom, są to wypukłe i wklęsłe wzory na ich powierzchni. Natomiast wytrzymałość na zginanie to ostatni parametr techniczny, na jaki należy zwrócić uwagę, nie jest może bardzo istotny w przypadku aranżacji, czy codziennej funkcjonalności, niemniej jednak bardzo istotny podczas samego procesu układania płytek.

Płytka ceramiczna 942-0383

Oferta salonu DessiHome

Jeżeli poszukujecie płytek ceramicznych najlepszej jakości, dzięki którym wykończycie wnętrza nie tylko swoich łazienek, kuchni, ale także salonów, to nasza oferta będzie idealna. Posiadamy szeroki wybór płytek ceramicznych rektyfikowanych, wielkoformatowych, drewnopodobnych, imitujących kamień oraz beton, ale także znajdziecie płytki orientalne, mozaiki oraz płytki heksagonalne idealne jako nowoczesny element dekoracyjny. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!